BULUH REBUNG

Buluh Rebung Madu merupakan tanaman yang semakin dikenali ramai dan penanamannya semakin berkembang. Buluh madu dipercayai berasal dari Thailand (sebagai tanaman hiasan). Penanaman buluh ini dikesan ditanam secara komersial bermula di Perlis dan kini tanaman ini mulai ditanam di Kelantan, Perak, Pahang, Muar dan juga Kuala Berang. Keistimewaaan buluh madu adalah tidak miang, mempunyai rebung yang rasanya lemak manis bagi hidangan pelbagai jenis lauk dan boleh juga dijadikan sebagai tanaman hiasan.

Keperluan Asas Tanaman
Jenis tanah : Pelbagai jenis tanah. Selain itu juga ia sesuai ditanam di kebanyakkan tanah yang bermasalah. Tapi yang paling baik, tanah yang mempunyai saliran yang baik.

Penyediaan Kawasan
Permulaan penanaman adalah perlu diaplikasikan kapur GML+organic+CIRP bagi menggalakkan pertumbuhan akar dan mengurangkan kadar kematian anak benih.

Penyediaan Anak Benih
Jenis bahan tanaman:
1) Biji benih -jarang dilakukan kerana masalah untuk mendapatkan biji benih yang bernas dan penghasilan biji benih tidak bermusim.
2) Anak pokok yang bertunas selepas rebung diambil.
3) Kultur tisu
4) Keratan dahan dan batang- kerana ia boleh menghasilkan bahan tanaman dengan lebih cepat.

Keperluan keratan dahan:
• Ciri-ciri keratan dahan yang dipilih untuk pembiakan adalah segar dan baru, bebas daripada penyakit, mempunyai pertumbuhan akar udara pada bahagian pangkal dahan dan mempunyai mata atau tunas pada bahagian pangkal serta ruas dahan.
• Setiap keratan dahan perlu mempunyai tiga atau empat ruas. Potongan dahan dari batang perlu dilakukan dengan berhati-hati supaya tunas tidak cedera atau dirosakkan ketika kerja pengambilan keratan dijalankan.
• Keratan yang diambil seelok-eloknya ditanam segera kerana jika lewat keratan itu perlu disimpan di dalam keadaan lembap seperti di dalam guni atau dalam habuk kayu lembap dan perlu ditanam dalam tempoh 3-4 hari.
• Bagi menggalakkan pertumbuhan akar dan tunas, disyorkan supaya hormon penggalak akar komersial diletakkan pada keratan dahan.

Keperluan keratan batang (lebih sesuai untuk buluh madu):
• Bahagian tengah dan atas batang buluh yang berusia dua hingga tiga tahun didapati mempunyai kadar kehidupan yang baik.
• Keratan batang yang digunakan mestilah mempunyai sekurang-kurangnya dua ruas dan mempunyai mata atau tunas serta dahan kecil yang hidup.

Penanaman di Ladang:
• Jangka masa keratan dibiarkan di tapak semaian selama tiga hingga empat bulan iaitu hingga keratan itu berakar sebelum boleh ditanam di lapangan.
• 1 ekar tanah dapat ditanam kira-kira 300 hingga 350 pokok dengan menggunakan jarak tanaman 12 kaki x 12 kaki atau 15 kaki x 20 kaki.
• Rebung dibiarkan tumbuh terlebih dahulu sekitar 5-7 batang bagi satu rumpun sebelum hasil pertama dituai.
• Buluh madu perlu dicuci (pangkas) bagi mengelak pokok menjadi terlalu besar, tinggi dan terlalu banyak dalam satu rumpun bagi mengelakkan peningkatan kos pembajaan.

Pengurusan Air
• Bagi anak pokok yang baru ditanam, penyiraman perlulah dilaksanakan sekurang-kurangnya 2 kali sehari berterusan selama seminggu bagi mengelak pokok daripada mati kekurangan air.

Pembajaan
• Baja NPK Hijau 15:15:15 dan juga Organik setiap 3 bulan sekali. Kadar pemberian baja setiap tahun adalah sekitar 100-300 kg/ha.

Pengurusan Perosak
• Sifat buluh yang tumbuh meliar membuatkan ia tidak banyak menghadapi serangan musuh perosak.

Kutipan hasil
• Rebung buluh madu boleh dituai sekitar 8 bulan -1 tahun bergantung kepada cara penjagaannya.
• Rebung madu boleh dituai apabila telah mencapai ketinggian 0.8 – 1 meter dan potensi hasil bagi setiap rumpun adalah kira-kira 2 kg rebung /bulan.
• Rebung yang dituai perlu diproses segera bagi mengelakkan proses pengoksidaan.
• Harga bagi penjualan buluh rebung adalah sekitar RM3 –RM 7 sekilogram bergantung kepada tempat jualan.

ysuhaimi
Latest posts by ysuhaimi (see all)

About ysuhaimi

Penulis jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang sering menulis berkaitan tentang pertanian tepat guna.
This entry was posted in BULUH REBUNG and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply