Akaun Kebun

Tips ini biasa atau common sense tapi tak semua pengusaha boleh boleh.

Terutama bagi pengusaha kecil – kecilan atau smallholder mahu pun yang menggunakan lesen enterprise.

Tapi tip ini juga merupakan faktor pemisah sama ada projek pertanian anda boleh pergi jauh atau tidak.

Serta jarang disebut oleh ramai penceramah mahu pun pakar pertanian.

Apakah tips itu?

Continue reading
Posted in Pertanian Umum | Tagged , , , | Leave a comment

Penggunaan Microsoft Excel untuk Rekod Operasi Ladang

Microsoft excel adalah perisian yang paling mudah untuk digunakan bagi merekod kira – kira akaun secara komputer.

Biasanya software microsoft excel ini dapat sekali masa kita beli komputer atau laptop.

Kira macam free lah.

Kalau takde microsoft excel kita boleh gunakan google spreadsheet.

Bagi yang have2 (ada) numbers bagi sistem Mac OS.

Tapi data apa yang penting untuk kita rekodkan dalam operasi ladang kita?

Continue reading
Posted in Fertigasi, Pertanian Umum | Tagged , , | Leave a comment

KURSUS PENANAMAN CILI SECARA FERTIGASI FEBRUARI 2020

KURSUS PENANAMAN CILI SECARA FERTIGASI

KEMBALI ATAS PERMINTAAN RAMAI

Cepat book tempat anda
16.2.2020 (Ahad) 
23.2.2020 (Ahad)

Lokasi: Fruit Valley Selangor, Bestari Jaya, Selangor

Dengan Hands-on training di Ladang sebenar…

Tanaman CILI secara fertigasi merupakan satu kaedah penanaman yang menguntungkan.

Dengan purata harga sekitar rm 6.00 / kg pada tahun 2019, tanaman cili secara fertigasi dapat menjadi satu cara bagi menjana pendapatan secara konsisten.

Ingin tahu bagaimana mengatasi masalah penyakit dan serangga perosak yang menghantui anda…sertai kursus kami… daftar sekarang…HUBUNGI 017-648 6713 / 017-619 0017 UNTUK PENDAFTARAN

Modal permulaan tanaman fertigasi memang tinggi tapi bagaimana anda dapat meminimakan penggunaan modal dalam membangunkan projek fertigasi cili anda…HUBUNGI 017-648 6713 / 017-619 0017 UNTUK PENDAFTARAN

Tanaman cili ini mcm saham komoditi…sangat berisiko…tetapi menguntungkan dalam jangka masa singkat…sertai kursus kami untuk mengetahuai langkah – langkah untuk meminimakan risiko – risiko ini.

Continue reading
Posted in Fertigasi, Kursus | Tagged , , | Leave a comment

TIPS NAK HASILKAN BUAH LABU YANG BESAR

Kadang – kadang kita lihat kenapa labu yang kita tanam kecil dan kawan kita tanam besar.

SOP dan kaedah pembajaan adalah sama.

Tapi hasil kita kurang memberangsangkan.

Bagaimana kita boleh hasilkan buah labu yang besar?

Continue reading
Posted in Labu | Tagged , , | Leave a comment

Tips nak nak bagi bunga cili lekat

Ramai pengusaha tanaman cili fertigasi menghadapi masalah bunga gugur.

Terutama bagi varieti 461.

Hampir kesemua pengusaha yang menghadapi masalah ini akan meningkatkan kepekatan baja bagi mengatasi masalah ini.

Tapi malangnya masalah masih tidak selesai.

Bunga gugur ini akan menyebabkan hasil buah menurun dengan drastiknya.

Banyak juga kami terima pertanyaan bagi mengatasi masalah ini.

Continue reading
Posted in Cili, Cili padi, Fertigasi | Tagged , , | Leave a comment