Yes! bagi mereka yang suka jeruk mungkin boleh mencuba buat jeruk daripada halia muda ini.
Halia muda berusia 4 – 6 bulan kerana mengandungi kandungan serat yang rendah sesuai untuk dijadikan jeruk halia.
Bahan – bahan
1. Halia muda
2. Garam (larutan garam 15%)
3. Gula
4. 1% Asid asitik
5. 0.2% alum
6. Naterium benzoat
7. Botol kaca bertutup
Kaedah
1. Halia muda dibasuh dan kulit halia dibuang atau dikikis.
2. Kemudian halia dihiris setebal 2 – 3 mm.
3. Halia direndam di dalam larutan garam 15%. Tutup dengan berhat-hati supaya ia dlm keadaan kedap udara.
4. Peram dengan air garam 15% selama 1 – 2 minggu (bergantung kepada kuantiti halia).
5. Toskan halia dan rendam ke dalam air sejuk dengan nisbah 1 halia kepada 6 bahagian air selama 3 – 4 jam.
6. Toskan halia dan masukkan ke dalam botol.
Cara – cara sediakan sirap
1. Campurkan 50% gula dan 50% air dan masak pada 90 darjah celcius.
2. Masukkan 1% asid asitik, 0.2% alum dan natrium benzoat
3. Sejukkan larutan sirap pada suhu 45 – 50 darjah celcius sebelum dituang ke dalam botol berisi halia.
4. Buang gelembung udara dan tutup botol dengan segera.
Selamat mencuba!
- Mahu Untung Besar dalam Projek Fertigasi Anda? Lihat LIMA faktor mudah ini dalam penanaman secara Fertigasi. - February 2, 2022
- Khaisiat sebenar Kesum - May 23, 2021
- Gong Xi Fa Chai! Happy Chinese New Year 2021 - February 10, 2021