PEMPROSESAN SOS CILI FERTIGASI

PENGENALAN

Sudah menjadi kebiasaan rakyat Malaysia menjadikan sos cili sebagai sos pencicah untuk pelbagai jenis masakan terutamnya ketika makan cucur tepung atau jemput-jemput, popia, cucr udang, keropok lekor dan pelbagai jenis makanan lagi. Sos cili ini dijadikan sebagai ramuan atau bahan untuk membangkitkan selera ketika menjawamah makanan.

Dipasaran terdapat banyak jenama dari syarikat yang mengeluarkan sos cili seperti sos cili Life, sos cili Maggie, sos cili Kimball, sos cili Puteri dan banyak lagi yang dihidangkan kepada pelanggan. Pada asasnya, sos cili adalah cili yang telah dimasak selama beberapa jam dan dicampurkan dengan bahan pengawet, gula, garam, cuka dan sedikit bawang putih bagi mebangkitkan rasa sos cili tersebut. Tepung jagung atau tepung kanji dijadikan sebagai bahan pemekat di dalam sos cili.

Bahan pengawet yang sesuai digunakan dalam proses pembuatan sos cili adalah sodium benzoate dengan kuantiti 600 PPM atau 12 gram sahaja. Kandungan yang digunakan hanya 1gram untuk 1 kg berat baadan manusia. Bahan ini telah mendapat kelulusan penggunaanya dari Food And Drug Administration, USA (FDA).
Tujuan utama pengguna sodium benzoate adalah untuk menghindarkan pertumbuhan kulat kerana kebiasaannya sos cili yang telah masak akan dimasukkan ke dalam botol kaca atau botol plastik dalam keadaan panas. Pada ketika ini, pertumbuhan kulat tidak aktif, akan tetapi selepas sos tersebut telah mula sejuk, pelbagai jenis mikrobacteria akan mula aktif. Akhirnya ianya akan merosakkan sos cili sekiranya tiada penggunaan bahan pengawet. Bagi pengguna yang tidak mahu menggunakan bahan pengawet, tahap ketahanan sos cili di dalam tempoh 2 hingga 3 minggu sahaja dan sos cili tersebut perlu disimpan di dalam perti sejuk setelah digunakan.

CILI KERING SEBAGAI BAHAN UTAMA PEMBUATAN SOS CILI

Cili yang berasal dari spesis capsicum adalah tanaman sayuran yang mempunyai keperntingan ekonomi yang tinggi didunia. Pelbagai kajian dan penyelidikan dijalankan oleh pelbagai agensi untuk menghasilkan varieti cili yang pedas, kurang biji, tahan penyakit dan mempunyai hasil yang tinggi. MARDI , UPM dan Jabatan Pertanian adalah agensi yang berusaha untuk menghasilkan variety yang memenuhi ciri ciri tersbut dalam pelbagai jenis kajian.

Penguasaha tanaman cili juga telah mencuba pelbagai teknik tanaman sama ada manual atau secara fertigasi bagi mendapatkan hasil yang tinggi dan kurang kos pengurusan sekaligus dapat memenuhi permintaan pasaran. Cili adalah suatu tanaman yang mempunyai tahap keberhasilan yang tinggi, malah kadar eksport cili ke luar negara juga tinggi.

Cili disukai kerana rasa pedas yang terkandung di dalamnya. Rasa pedas tersebut akibat daripada kandungan kapsaisin iaitu sejenis alkaloid semulajadi yang terbentuk di dalam placenta cili. Apabila cili dimakan, kandungan kapsaisin ini akan bergabung dengan reseptor pada lidah manusia dan memberikan rasa pedas. Akibatnya, otak akan meransang tubuh badan untuk menyingkirkan rasa pedas tersebut dengan meminum air bagi mengurangkan tahap kepedasannya. Namun begitu, kapsaisin ini bersifat hidrofobik iaitu tidak larut air dan kita akan rasa pedas juga walaupun minum air yang banyak. Cara terbaik untuk menghilangkan rasa pedas ialah dengan minum susu kerana kapsaisin akan melarut di dalam makanan yang berlemak.

Di dalam pembuatan sos cili, bahan utamanya adalah cili kering. Ianya lebih sesuai berbanding cili segar kerana kandungan air di dalam cili kering adalah kurang 5% berbanding cili segar. Malah, penggunaan cili kering lebih sedap berbanding cili segar. Pengusaha akan memotong atau menggunting serong 45 darjah cili kering ini bagi mengeluarkan biji cili. Kemudian cili tersebut akan direbus selama beberapa jam bagi melembutkannya sebelum dikisar halus. Setelah dikisar, biji cili yang tertinggal akan hancur dan tidak kelihatan di dalam kisaran tersebut.

PROSES PEMBUATAN SOS CILI

Resipi pembuatan sos cili ini boleh menghasilkan 65 botol botol sos cili bersaiz 330 gram. Berikut merupakan bahan dan cara pemprosessan sos cili:

i. 1 kilogram cili kering
ii. 4 kilogram gula pasir
iii. 350 gram garam
iv. 200 gram bawang putih yang telah dikisar
v. 400 gram tepung jagung atau tepung kanji yang telah diubahsuai (modified starch)
vi. 1 kilogram cuka
vii. 5 liter air kosong
viii. 12 gram sodium benzoate- dicairkan dengan air kosong

Cara pemprosessan sos cili:

1. Cili kering yang telah dipotong perlu direbus selama beberapa jam sehingga cili tersebut lembut.
Tapis dan asingkan biji cili
2. Kisar cili sehingga halus
3. Tumis cili tersebut dengan sedikit minyak dan campurkan gula, garam dan cuka
4. Setelah sos cili agak masak (warna merah cerah berubah kepada warna merah kehitaman), masukkan
tepung jagung/kanji yang telah dicairkan ke dalam cili tersebut.
5. Kacau campuran tersebut sehingga pekat
6. Masukkan sodium benzoate dan kacau hingga sebati
7. Masukkan ke dalam botol kaca semasa ianya masih panas

MASA DEPAN PRODUK SOS CILI

Sos cili merupakan bahan penting dalam masakan terutama bagi pengusaha makanan seperti catering, restoren, gerai makanan hatta suri rumah. Dengan peningkatan harga kos yang makin melampau ini, perlulah kiranya untuk pengusaha ini memproses sos cili mereka sendiri. Hanya sedikit kos yang dikeluarkan untuk membeli bahan mentah selebihnya, kerahan tenaga manusia diperlukan dalam pemprosessan sos cili ini.
Nilai tambah seperti campuran cili padi untuk lebih pedas atau campuran bawang putih untuk pengemar rasa bawang putih boleh dilakukan semasa penghasilan sos cili. Penghasilan sos cili sendiri bukan sahaja menjimatkan wang, malah pengguna juga boleh mencipta resipi citarasa sendiri.

Harress
Latest posts by Harress (see all)

About Harress

Senior Editor myagriDotComDotMy yang serius sewaktu berkebun.
This entry was posted in Pemprosesan Makanan and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply