Tag Archives: fertigasi

CARA PENGIRAAN KOS PENGELUARAN

Artikel ini bukan sahaja artikel pasal fertigasi tapi berkenaan cara untuk kita mengira kos pengeluaran. Ya betul. Kos pengeluaran sehingga per kg. Berapa modal kita guna untuk hasil sekilogram sayur . Untuk mudah saya ambik contoh daripada projek fertigasi cili … Continue reading

Posted in Fertigasi | Tagged | Leave a comment

FERTIGASI:KOS

Kos merupakan sesuatu yang subjektif. Kos bergantung kepada lokasi projek dan kadar penghantaran. Namun begitu kos merupakan perkara pertama yang perlu dikaji sebelum memulakan sesuatu projek. Kali ini kita nak sembang berkenaan kos projek fertigasi. Baru – baru ini ada … Continue reading

Posted in Fertigasi, Tanaman Fertigasi | Tagged , | Leave a comment

HIDROPONIK

Hidroponik terbahagi kepada dua displin iaitu non-aggregate culture dan aggregate culture. Non-aggregate culture bermaksud penanaman tanpa media atau dalam air baja. Manakala aggregate culture bermaksud penanaman dalam media. Di bawah non-aggregate culture terdapat 2 bahagian dengan teknik aplikasi air baja … Continue reading

Posted in Fertigasi, Hidroponik | Tagged , | Leave a comment

Checklist Sebelum Beli Anak Pokok ready untuk tanam

Artikel sebelum ini kami kongsikan keburukan membeli anak pokok ready untuk ditanam. Artikel kami ini kami kongsikan checklist sebelum anda membeli anak pokok ready untuk tanam. Berikut adalah senarai checklist yang perlu anda lihat sebelum membeli anak pokok ready untuk … Continue reading

Posted in Fertigasi | Tagged , , | Leave a comment

Keburukan membeli anak pokok ready untuk ditanam

Anak pokok ready untuk ditanam ini merupakan anak pokok seperti cili yang sedia dipindahkan ke polibeg atau batas tanaman. Anggaran usia anak pokok ini adalah di antara 25 – 30 hari. Ramai pengusaha baru yang baru berjinak-jinak dangan fertigasi atau … Continue reading

Posted in Fertigasi, Pertanian Umum | Tagged , , | Leave a comment

Akaun Kebun

Tips ini biasa atau common sense tapi tak semua pengusaha boleh boleh. Terutama bagi pengusaha kecil – kecilan atau smallholder mahu pun yang menggunakan lesen enterprise. Tapi tip ini juga merupakan faktor pemisah sama ada projek pertanian anda boleh pergi … Continue reading

Posted in Pertanian Umum | Tagged , , , | Leave a comment

Penggunaan Microsoft Excel untuk Rekod Operasi Ladang

Microsoft excel adalah perisian yang paling mudah untuk digunakan bagi merekod kira – kira akaun secara komputer. Biasanya software microsoft excel ini dapat sekali masa kita beli komputer atau laptop. Kira macam free lah. Kalau takde microsoft excel kita boleh … Continue reading

Posted in Fertigasi, Pertanian Umum | Tagged , , | Leave a comment

KURSUS PENANAMAN CILI SECARA FERTIGASI FEBRUARI 2020

KURSUS PENANAMAN CILI SECARA FERTIGASI KEMBALI ATAS PERMINTAAN RAMAI Cepat book tempat anda16.2.2020 (Ahad) 23.2.2020 (Ahad) Lokasi: Fruit Valley Selangor, Bestari Jaya, Selangor Dengan Hands-on training di Ladang sebenar… Tanaman CILI secara fertigasi merupakan satu kaedah penanaman yang menguntungkan. Dengan purata … Continue reading

Posted in Fertigasi, Kursus | Tagged , , | Leave a comment

TIP NAK BANYAK HASIL TANAMAN TIMUN MYAGRI STYLE

Bila sebut timun ini, semua orang tahu timun merupakan tanaman yang menguntungkan kalau kena pada harganya. Pengiraan kami kos per kg untuk timun konvensional adalah RM 0.50 sekilogram. Manakala bagi timun fertigasi boleh mencecah RM 1 sekilogram. Kos pengeluaran sekilogram … Continue reading

Posted in Fertigasi, Timun, Timun fertigasi | Tagged , , , | Leave a comment

SEBAB KENAPA KITA KENA TANAM CILI TINGGI-TINGGI

Boleh tgk video ini baru faham kenapa kita kena tanam pokok cili ini tinggi. Lagi tinggi pokok cili lagi banyak hasil Boleh cek channel Youtube Saudagar Pertanian untuk lagi video pertanian.

Posted in Fertigasi | Tagged , , | Leave a comment