Penyimpanan Buah-buahan Tempatan

Setelah lama tidak bersiaran, kali ini kami kongsikan artikel berkaitan penyimpanan buah-buahan segar.

Penyimpanan buah -buahan tempatan bergantung pada dua faktor iaitu suhu dan kelembapan relatif.

Dua faktor ini memainkan peranan bagi memanjangkan tempoh jangka hayat buah – buahan dalam penyimpanan.

Jenis buah-buahanSuhuKelembapan relatifTempoh
Belimbing585-905-9 minggu
Betik10-1385-902-4 minggu
Jambu Batu585-903-7 minggu
Limau bali7-985-9012 minggu
Mangga1585-902-3 minggu
Nanas8-1085-903-4 minggu
Manggis585-903-5 minggu
Tembikai12-1465-702 minggu
Ciku1385-901 minggu
Rambutan1090-951-2 minggu
Jadual penyimpanan buah – buahan

Parameter suhu dan kelembapan relatif dapat membantu korang dalam menyimpan buah untuk tempoh yang lebih lama.

Terutama untuk mereka yang mengeksport buah – buahan ke luar negara.

Latest posts by syamila (see all)
Kongsikan!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
This entry was posted in Post harvest and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply