Olimpik London 2012 : Fakta Sukan

Tahukah anda ?

1. Dalam acara Cycling Tract (individual event) iaitu Men’s Sprint dan Men’s Keirin, hanya Malaysia yang mempunyai 2 orang wakil dalam kedua-dua acara tersebut dari 18 / 19 buah negara bertanding. Hatta GB (tuan rumah) hanya memiliki seorang pelumba sahaja setiap acara.

2. Hanya Malaysia, China dan Japan yang mewakili benua Asia, tiada wakil dari Asia Tengah dan Asia Barat.

3. Bilangan penyertaan mengikut benua: Eropah (8/9), Asia (4/4), Amerika Selatan (1/2), Amerika Utara (2/2), Afrika (1/0), Australiazia (2/2).

4. Berdasarkan standard kelayakan penyertaan yang sangat tinggi, maka angka 2 membuktikan Malaysia adalah sangat hebat jika diambil nisbah / bilangan penduduknya berbanding dengan negara lain.

5. Sehingga hari ke 6 sukan tersebut, Malaysia telah menjelmakan impian sekurang-kurangnya untuk 2 pingat gangsa. Ini berdasarkan dalam acara single dan double badminton, Malaysia telah layak ke SF, cuma tarikh 3 dan 4 August akan menentukan apakah pingat tersebut dapat digapai atau akan bertukar warna.

“Ramadhan penuh keberkatan, bersukan penuh kebaikan”

ysuhaimi
Latest posts by ysuhaimi (see all)

About ysuhaimi

Penulis jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang sering menulis berkaitan tentang pertanian tepat guna.
This entry was posted in Info and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Olimpik London 2012 : Fakta Sukan

Leave a Reply