Garam Bukit

Garam bukit merupakan makanan kesihatan yang semakin mendapat perhatian masyarakat umum.

Dikenali dengan nama yang unik iaitu garam bukit, merupakan sejenis garam yang dihasilkan daripada mata air garam yang terletak di tanah tinggi.

Walau pun mata air garam ini masih tetapi masi boleh diminum tanpa memudaratkan kesihatan tubuh badan.

Garam bukit mengandungi khaisat yang tinggi antaranya tinggi kandungan iodin, meningkatkan tahap intelektual terutamanya di kalangan anak kecil, natrium, kalsium, kalium, zat besi, fosforus,
magnesium, mangan, kuprum dan juga zink.

Antara kawasan garam bukit yang popular di Malaysia adalah di Sarawak yang terletak di Bario dan Ba’kelalan.

Mari kita lihat kaedah pemprosesan garam bukit.

Secara umumnya kaedah sejatan menggunakan bahan api diguna-pakai bagi menghasilkan garam bukit.

1. Pengumpulan air garam

2. Pendidihan bagi sejatan

3. Penghasilan garam kristal

4. Proses membuang air daripada kristal yang terhasil

5. Proses Pengeringan

6. Garam terhasil

7. Pembungkusan

Selamat menikmati garam bukit!

Kongsikan!
This entry was posted in Garam bukit, Pemprosesan Makanan and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply