PENYAKIT BAWAAN TANAH

 Daripada semua masalah tumbuhan, bagi penyakit yang terdedah daripada bawaan tanah adalah yang paling mengecewakan. Pekebun menganggap bahawa mereka telah melakukan semuanya dengan betul akan tetapi masih diserang penyakit, terbantut dan mati. Penyakit bawaan tanah disebabkan oleh mikroorganisma yang berada di dalam tanah. Kebanyakannya tidak dapat dilihat oleh mata dan tidak dapat dikesan sehingga tumbuhan menjadi sakit.

3 perkara yang menyebabkan serangan penyakit:
1. Patogen (mikroorganisma yang menyebabkan penyakit)
2. Perumah (tumbuhan)
3. Keadaan persekitaran

Dalam kes penyakit bawaan tanah, patogen boleh kekal di dalam tanah untuk jangka masa yang panjang dan menunggu perumah untuk hidup. Keadaan persekitaran boleh berubah secara meluas. Sesetengah patogen memihak kepada keadaan yang lembap dan tahap pH tanah.

Pekebun boleh mengatasi penyakit ini dengan memperbaiki keadaan tumbuhan, mewujudkan persekitaran yang bermusuhan untuk penyakit ini dan dengan merangsang pertumbuhan organisma tanah yang bermanfaat.

Berikut adalah jenis biasa patogen bawaan tanah:

Kulat- patogen ini adalah bawaan tanah yang paling biasa. Walau bagaimanapun, tidak semua kulat menyebabkan masalah tumbuhan, kebanyakannya tidak. Dan kebanyakan tumbuhan terdedah kepada beberapa jenis kulat.

1. Reput akar menyebabkan sistem akar mulai mereput. Patogen menginfeksi akar tumbuhan dan menghalang pengambilan aliran air dan nutrien melalui tumbuhan. Gejalanya mungkin layu, menguning, membusuk, berleluasa dan menyebabkan kematian akhirnya dan boleh dikelirukan dengan masalah lain seperti kemarau dan kekurangan nutrien. Beberapa kulat reput akar termasuk Cylindrocladium, Pythium, Phytophthora, dan Rhizoctonia.

Salad Disebelah Kiri Yang Diserang Reput Akar

2. Batang, kolar, dan mahkota (crown) menjejaskan tanaman bermula di tanah. Gejala serupa dengan reput akar, tetapi reputan akan bermula di atas garis tanah jadi lebih mudah untuk mengesan dari peringkat awal. Patogen yang biasa menyerang Phytophthora, Rhizoctonia, Sclerotinia, dan Sclerotium.

3. Penyakit layu, seperti Fusarium oxysporum dan Verticillium spp. menyebabkan tumbuhan menjadi layu, walaupun air cukup. Terdapat juga gejala daripada bahagian dalaman.

4. Penyakit damping-off menjejaskan anak benih muda. Ia disebabkan oleh beberapa kulat, termasuk Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia dan Sclerotium rolfsii. Mereka boleh menjangkiti tumbuh-tumbuhan pada peringkat percambahan dan menyebabkan kematian mendadak. Inilah sebabnya mengapa penggunaan tanah untuk memulakan benih tidak disyorkan.

5. Bakteria – Beberapa contoh: Erwinia (reput lembut), Rhizomonas (corky root ) Streptomyces (scab, soft rot)

6. Virus – Jarang berlaku, dan kebanyakan memerlukan tisu tumbuhan hidup untuk hidup, tetapi mereka juga boleh menumpang kulat atau nematod dan mengalir di atas air. Apabila virus memasuki sel tumbuhan, ia boleh menyebabkan sel menghasilkan lebih banyak sel-sel virus. Virus nekrotik menjejaskan tumbuh-tumbuhan salad, menyebabkan bantut dan kekuningan, kadang-kadang tompokkan pada bahagian daun tua, manakala daun baru kekal hijau dan tebal.

7. Nematoda – Nematod adalah cacing tak terkawal dengan badan bulat dan mata di kedua-dua hujungnya. Ada yang parasit, seperti nematod yang dijual untuk memakan larva kumbang pada kawasan rumput dan ada yang akan makan dalam akar. Ini amat bermasalah untuk tanaman akar, seperti lobak merah. Nematoda reput akar mungkin yang paling biasa menyerang tanaman. Mereka menyebabkan gangguan dan pembengkakan akar dan boleh menjejaskan pertumbuhan tanaman. Nematod jarum memakan hujung akar, menyebabkan pecahan dan pembengkakan. Akar yang diserang nematod menjadi pendek.

Anda boleh layari website kami di sini bagi mengetahui maklumat tanaman fertigasi yang kami kongsikan. Kerana teknologi fertigasi ini mampu mengawal masalah penyakit bawaan tanah ini kerana ia tidak menggunakan medium tanah sebagai bahan tanaman.

ysuhaimi
Latest posts by ysuhaimi (see all)

About ysuhaimi

Penulis jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang sering menulis berkaitan tentang pertanian tepat guna.
This entry was posted in Penyakit Bawaan Tanah and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply