Nama Varieti Cili yg Paling Pelik

Sudah satu Malaya saya pusing tengok fertigasi tapi ini lah nama varieti cili yang paling pelik saya tengok. Dulu cili besar ini dikenali sebagai cili 9000 tapi kali ini Lecket Corporation dah bagi nama ABANG PEDAS pula pada cili besar mereka yang baru ini.

Mana Pengusaha fertigasi yang dah try tanam abg pedas ini bolehlah kongsi – kongsi maklumat.

Kongsikan!
This entry was posted in Cili, Fertigasi and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Nama Varieti Cili yg Paling Pelik

 1. fizah says:

  yaseer,

  mungkin “abang” tu membawa maksud “merah”. sebab dlm bahasa jawa “abang” (pronouce : ab-bhang ) tu merah menyala..haha

  fizah (tg karang)

 2. mat kedidi II says:

  Buah panjang..ada yg sampai 12 inci!warna merah mmg cantik..hasil byk..mgkn sbb byk cabang..sy ada tanam 600 polybeg..3 tan..Alhamdulillah..tp buah x cantik mcm jenis hup nong 151..jenis ni bgs klu kita nak jual merah..

 3. Cabaran Indah SB says:

  Varieti Cili ini telah diusaha lebih 1 tahun di Kelantan samaada Secara Fertigasi atau ditanam secara biasa dan sedang mendapat sanbutan baik dikalangan pengusaha cili. Saiz buah- Panjang > 20cm dan besar > berat (buah) 1kg antara 33 – 35 biji, pokok renek dan buah lebat (sahingga dahan patah jika lewat dibuat sokongan/ikat). Status sekarang ada dalam proses pengeluaran hasil di beberapa lokasi. Jika berminat bolih dapatkan testimoni pengusaha berkenaan. Jika perlu maklumat lanjut emailkan atau tel:…..Abang Yie.

  Dilarang mempromosi perusahaan anda di sini.

 4. Kamarul Ariffin says:

  Assalam, saya ada tanam pokok ni dekat ladang memang betullah, cili jenis ni memang kena ikat awal-awal kalau tak diorang bongkok sebab daun diorang lebat, ada kawan tanam cili spesies ni mati sebab lambat ikat

Leave a Reply