Asingkan Tong Racun Rumpai dan Racun Serangga

Asingkan Tong racun rumpai dan tong racun serangga. Ini adalah basic knowledge agriculture. Gunakan tong penyembur atau saliran jet spray yang berlainan bagi racun rumpai dan serangga. Ini kerana sisa racun rumpai akan memudarat tanaman kita. Dimana pokok kita akan terbakar dan mati.

Sistem tanaman terkena racun rumpai adalah senang untuk kita kenali. Siptom paling mudah adalah daun menjadi kering (necrosis) dan mati. Manakala jika pokok terkena tempias sedikit sahaja, akan terdapat tompok – tompok kering pada daun.

Mungkin ada penanaman yang menggunakan satu tong untuk kedua – dua jenis racun, kata akan basuh tong tersebut dan racun rumpai akan. Namun begitu malang tidak berbau, kemungkinan sisa racun rumpai tinggal di dalam tong penyembur adalah tinggi. Jangan ambik risiko. Tidak berbaloi.

Gambar 1: Pokok cili yang terkena semburan sisa racun rumpai secara terus


Gambar 1: Pokok cili yang terkena semburan sisa racun rumpai secara indirect

ysuhaimi
Latest posts by ysuhaimi (see all)

About ysuhaimi

Penulis jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang sering menulis berkaitan tentang pertanian tepat guna.
This entry was posted in Cili, Fisiologi Tumbuhan and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Asingkan Tong Racun Rumpai dan Racun Serangga

  1. Fadhil says:

    Apa pendapat tentang penggunaan pelekat racun untuk projek fertigasi terbuka?

    Bagaimana pula dengan penggunaan racun yang bukan toksik/mesra alam seperti BioGuard dan Green Patrol ES? berkesan ke racun-racun sebegini?

Leave a Reply