Jangan Silap Pilih Varieti

Artikel kali ini, saya nak bercerita mengenai pemilihan varieti cili. Terdapat banyak jenis varieti cili yg terdapat di pasaran. Sebagai contoh kulai 568, kulai 151, kulai 469, kulai 223, kulai abg pedas dan lain-lain.

Harus diingat bukan semua jenis kulai boleh ditanam di bawah struktur pelindung hujan yg lengkap dgn jaring kalis serangga. Senang ckp rumah yg ada kelabu. Silap pilih varieti alamatnya mkn daun cili ajer.

Sebagai panduan atau guide kepada pengusaha, sehingga kini varieti cili merah atau besar yg tidak sesuai di tanam di dalam rumah ada kelabu adalah kulai 568.

image

Akibat tidak dengar ckp mentor. Pokok cili 568 yg segak dan cantik tapi tiada buah lansung. Ini kerana kulai 568 memerlukan suasana angin yg natural serta agen pendebunggan.

Mungkin ada pembaca mengatakan kita boleh bawa masuk kelulut. Tetapi kita mesti memikirkan saiz sph terlebih dahulu kerana kelulut akan mati akibat kepanasan di dalam sph.

Dalam kes ni penyelesaiannya adalah buka netting sahaja 🙂

ysuhaimi
Latest posts by ysuhaimi (see all)

About ysuhaimi

Penulis jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang sering menulis berkaitan tentang pertanian tepat guna.
This entry was posted in Cili, Fertigasi, Fisiologi Tumbuhan, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply