Fertigasi : Tips Penanaman Cili secara Fertigasi

1. Penjagaan rapi dan cegah pokok cili daripada terkena serangan penyakit dan perosak di dalam tempoh 3 bulan yang pertama. Ini kerana jangka hayat ekonomi cili fertigasi adalah 6 bulan. Tiga bulan pertama adalah peringkat pertumbuhan vegatatif dan 3 bulan seterusnya adalah tempoh untuk pengusaha menuai atau panen buah cili. Pada Peringkat pertumbuhan vegatatif ini, pokok cili akan tumbuh dengan pesat dan fruit set atau dengan bahasa mudah penghasilan buah. Justeru itu, cuba elakkan pokok cili daripada terkena serangan penyakit dan perosak, ini kerana ia akan menyebabkan gangguan pada fruit set dan pertumbuhan pokok.

2. Pokok cili tinggi memberikan hasil buah yang tinggi. Kedudukan bunga cili pada bahagian cabang batang cili. Justeru itu lagi tinggi pokok atau pucuk cili, lagi banyak cabang serta lagi banyak bunga memberikan lagi banyak buah.

chill

3. Mencegah lebih baik daripada merawat

ysuhaimi
Latest posts by ysuhaimi (see all)

About ysuhaimi

Penulis jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang sering menulis berkaitan tentang pertanian tepat guna.
This entry was posted in Cili, Fertigasi, Fisiologi Tumbuhan, Tanaman Fertigasi and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Fertigasi : Tips Penanaman Cili secara Fertigasi

 1. ahmad razaki bin harun says:

  saya berminat untuk mengikuti kursus cili fertigasi. jika ada dibuat pd bulan mei ini, sila maklumkan saya di alamat e-mail razaki.h@felglobal.com.terima kasih banyak

 2. newbie says:

  Cantik pokok cili ni..open ke atau dibawah SPH ni..

 3. Suhairi bin Ahmadzi says:

  Sy berminat untuk mengikuti kursus cili fetergasi ni. Mohon info sy jika ada kursus lagi selepas ni. Hairi 0174816165. T kasih.

 4. Sharif says:

  Mcmmana nk elakkan pokok cili daripada terkena serangan penyakit dan perosak?

Leave a Reply