KENALI CILI

   Cili merupakan bahan penting dalam masakan Asia terutamanya Asia Tenggara.  Rakyat Malaysia paling sinonim dengan masakan yang memerlukan cili terutamanya masakan kegemaran rakyat Malaysia :Nasi Lemak di mana sambal tumis merupakan gandingan utama .Istilah “tekak Melayu” menggambarkan kebiasaan masakan Melayu yang pedas dan menggunakan cili sebagai bahan utama dalam setiap masakan mereka.

   Tahukah anda? Tahap kepedasan cili boleh diukur menggunakan skala Scoville Heat Unit (SHU). Cili yang paling pedas di dunia pernah di catatkan memiliki tahap kepedasan sebanyak 2,200,000 SHU (The Carolina Reaper). Manakala cili padi yang menjadi kegemaran untuk memasak nasi goreng kampung hanya memiliki tahap kepedasan lebih kurang 100,000 – 250,000 SHU sahaja.

 Di Malaysia terdapat beberapa jenis cili yang dijual di pasar raya seperti cili padi/api, cili siam, cili besar, cili capsicum. Cili hijau besar merupakan cili yang paling kurang pedas berbanding cili besar merah, cili ini kurang terkenal dikawasan barat dan hanya banyak digunakan oleh masyarakat Asia. Kebanyakan cili hijau ini digunakan untuk membuat sambal dan juga jeruk. Jeruk cili hijau ini selalu dimakan bersama Char Kuew Teow.

   Terdapat pelbagai variasi Cili besar atau Cili merah di pasaran seperti cili bangi, cili mardi dan cili kulai, cili kulai merupakan pilihan para pertani kerana nilai komersil dan tahap kepedasan yang hanya dalam 150000 SUH sahaja. Cili besar/merah digunakan untuk dibuat cili kering. Cili kering sangat penting untuk di gunakan dalam pelbagai masakan dan salah satunya ialah sambal nasi lemak atau sambal tumis.

  Cara membuat cili kering adalah dengan memilih jenis cili yang sudah masak dan cili yang akan digredkan untuk membuang yang sudah busuk dan kemudian cili akan di jemur di tengah panas untuk dikeringkan dan supaya tidak berkulat. Terdapat tips khas untuk memastikan cili kering itu pedas atau kurang pedas berdasarkan fizikal cili kering itu. Cili kering yang licin berkilat, berwarna sedikit merah dan kadang tidak mempunyai tangkai merupakan cili yang paling pedas. Untuk cili yang mempunyai pedas yang biasa cili itu sedikit gelap lebih panjang dan berkedut. Cili kering ini biasa digunakan oleh kedai makan untuk memastikan kepedasannya bersesuaian  pelanggan. Terdapat cili kering yang kurang pedas lebih kecil tetapi lebar dan licin berkilat, kebanyakan cili kering ini digunakan hanya untuk memerahkan sambal.

  Cili kering boleh diproses  menjadi cili boh(cili kisar) dan juga serbuk cili kering. Ramai usahawan telah komersialkan cili kisar untuk perniagaan tetapi mungkin mengandungi bahan yang tidak sesuai untuk kesihatan. Cili kisar boleh di buat sendiri di rumah untuk tahan lebih lama dan selamat tanpa mengandungi bahan kimia lain.

  Membuat cili kisar begitu mudah, cili kering harus direbus dahulu untuk lembutkan dan memudahkan proses membuang biji. Air rebusan cili kering boleh di campur minyak masak untuk memudahkan proses mengisar dan juga memasak. Tips seterusnya untuk memastikan cili kisar tahan lebih lama ialah dengan memasakkan sekejap cili yang telah dikisar. Cili yg sudah dimasak sekejap akan lebih tahan lama dan menyingkatkan masa apabila digunakan untuk memasak nanti.

Selamat mencuba.

Syaidatul Redza
Latest posts by Syaidatul Redza (see all)
This entry was posted in Cili, CILI JERUK, Cili padi, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply